CIP systeem

CIP systeem (Cleaning in place)

De voedingsmiddelenbranche kan (en mag) niet meer zonder Cleaning in Place (CIP) systemen. Een goed functionerend CIP systeem garandeert de veiligheid van ons voedsel en de kwaliteit van uw product.

D&S Process Solutions is specialist in het engineeren en realiseren van hoogwaardige CIP-systemen. Zowel stationair als mobiel. We adviseren u de beste reinigingsoplossing voor uw bestaande of nieuwe situatie.

Your process

Niet alleen tijdens uw productieproces vervuilt de procesinstallatie, maar ook tijdens stilstand. De volgende vormen van verontreiniging kunnen optreden:

CIP systeem

 • Productresten: het product zelf en/of delen ervan (eiwitten, zetmeel en vetten)
 • Opbouw van mineralen: kalkafzetting
 • Microbiologische vervuiling: door aanwezigheid van organische stoffen vindt er een continue groei van micro-organismen plaats
 • Contaminatie: verschillende producten die met de installatie worden gemaakt, mogen niet met elkaar in aanraking komen
 • Het is dus van groot belang dat de installatie volledig gereinigd wordt, maar ook dat het product nooit in contact kan komen met het reinigingsmiddel. Zaken als EHEDG-richtlijnen, sanitair ontwerp en lekveiligheid spelen een grote rol.

EHEDG

Reinigt uw huidige CIP-systeem nog voldoende om aan de huidige, strenge, eisen te voldoen? Past uw manier van reinigen wel bij uw nieuwe productlijn/productiemethode? Of wilt u uw bestaande installatie geschikt maken voor CIP-reiniging? Na onze inventarisatie weet u hoe u ervoor staat.

Our Solution

Wij werken nauw samen met de producenten van reinigingsmiddelen, zodat de reiniging precies is afgestemd op uw product. Het gebruik van water, reinigingsmiddelen en energie minimaliseren we om de operationele kosten zo laag mogelijk te houden en een duurzaam productieproces te garanderen.

Onze CIP systemen staan garant voor een reiniging en sterilisatie in een minimale tijd met een maximaal resultaat, waarbij veiligheid voorop staat.

Reinigingsparameters CIP systeem

 

Sinner Circle CIP systeem

Factoren die de effectiviteit van de CIP-reiniging bepalen
Tijd Hoe lang heeft elke reinigingsstap nodig voor het beste resultaat?
Temperatuur Bij welke temperatuur vindt de reiniging optimaal plaats?
Mechanische arbeid Hoeveel kracht heeft het water nodig om zo goed mogelijk schoon te maken?
Chemie (reinigingsmiddelen) Welk reinigingsmiddel is in welke concentratie de beste keus?

Reinigingsprogramma

De volgende stappen in het reinigingsprogramma zijn mogelijk:

 • Voorspoelen
 • Loogfase
 • Tussenspoelen
 • Zuurfase
 • Naspoelen
 • Desinfectie

Alle stappen zijn in het CIP systeem volautomatisch geborgd. Zo bent u verzekerd van een goed gereinigde installatie, zónder resten reinigingsmiddel.

Systemen

Kenmerken CIP systeem
mobiel of stationair(vast)
1 fase, 2 fasen of 3 fasen (loog, zuur en desinfectie)
 waterterugwinning
capaciteiten: 12 t/m 40 m³/h
geschikt voor:

zuivel, dranken, soepen, sauzen,aardappelverwerking,

suikerverwerking, bakkerijproducten, home en

personal care producten

Bij CIP (Cleaning in Place) maakt de automatisering het verschil

Bij CIP reinigingsprocessen maakt de automatisering het verschil. D&S heeft unieke reinigingsprogramma’s, die ervoor zorgen dat het grove vuil zeer efficiënt verwijderd wordt met een minimaal waterverbruik. Na de voorspoelfase zorgen onze CIP programma’s ervoor dat de juiste concentraties en temperaturen bereikt worden bij de verschillende reinigingsstappen. Op deze manier is de reiniging geborgd en, minstens zo belangrijk, bent u verzekerd van de totale verwijdering van schoonmaakmiddelen.

CIP systeem logging

Belangrijk binnen alle reinigingsstappen is het contact tussen het CIP systeem en de te reinigingen objecten. Hoe beter deze interactie, hoe beter en effectiever uw reiniging. Dit resulteert uiteindelijk in minder tijd en minder kosten per schoonmaakbeurt en dus in een lagere kostprijs per reiniging.

Wij raden u aan om al uw CIP reinigingen te loggen, want dit geeft de volgende voordelen:

 • Traceerbaar: reinigingen zijn aantoonbaar
 • CIP optimalisatie mogelijk

D&S heeft meerdere oplossingen om de logging van uw CIP afloop te garanderen. Bel ons gerust voor informatie op maat!

Onze standaard CIP oplossingen

IMG_2214_1

Onze maatwerk oplossingen

Graag bekijken we samen met u tijdens een persoonlijk gesprek wat de beste reingingsoplossing in uw specifieke situatie is.

Sterilisation in Place (SIP) systemen

Vraagt uw productieproces niet alleen om reiniging maar ook om sterilisatie? Voor aseptische procesinstallaties ontwerpen wij Sterilisation in Place (SIP) systemen. Na het CIP-programma wordt uw installatie met behulp van schone stoom gesteriliseerd en met behulp van barriers steriel gehouden.

D&S staat garant voor een reiniging en sterilisatie in een minimale tijd met een maximaal resultaat, waarbij veiligheid en kwaliteit voorop staan.

Wilt u aanvullende informatie over een CIP systeem? Belt u ons gerust op 076-7112842 of klik op onderstaande link.

Contact US

 

- Realisatie website door Fanatiek Media